fredag 2 november 2012

Förnuftigt om vårdnadsbidraget

Förnuftig ledare i SMP, 2012-10-25:
Myten om vårdnadsbidraget

Vårdnadsbidraget är liberalernas och vänsterns gemensamma favorithatobjekt.
Det bekräftades återigen i kommentarerna till den så kallade Akka-utredningen, som i tisdags lade fram sitt slutbetänkande om hur invandrarkvinnors arbetskraftsdeltagande ska bli högre.
Dagens Nyheter (oberoende liberal), Sydsvenskan (liberal) och Aftonbladet (socialdemokratisk) var överens – vårdnadsbidraget måste avskaffas!

Men liberalernas och vänsterns syn på vårdnadsbidraget som en kvinnofälla som utgör det största hindret för invandrarkvinnors etablering på arbetsmarknaden är felaktig. Vårdnadsbidraget är för litet i sin omfattning för att ge några stora samhällseffekter. [...]


Vårdnadsbidraget är frivilligt för kommunerna. Malmö har inte infört det, men kvinnorna i Rosengård har knappast en bättre arbetsmarknadsetablering än kvinnorna i Rinkeby. [...]

Vill man skruva åt arbetslinjen kan man naturligtvis stoppa möjligheten att samtidigt få socialbidrag och vårdnadsbidrag, även om det är svårt att tro att just denna åtgärd skulle få hemmavarande invandrarkvinnor att köa utanför arbetsförmedlingen (de får ju fortfarande försörjningsstödet). Att helt avskaffa vårdnadsbidraget vore däremot fel.

Dels av rättviseskäl. En förskoleplats kostar cirka 10 000 kronor/månad, varav föräldrarna betalar max 1 260. Därför är det inte orimligt att hemmaföräldrar får 3 000 kronor/månad.


Men framförallt handlar det om möjligheten att välja bort ekorrhjulet med heltidsjobb och dagis fram till barnets treårsdag. Här är inte de 3 000 kronorna det viktiga – det är ändå så litet pengar att bara familjer som är beredda att sänka sin standard väljer vårdnadsbidraget – utan skyddet av socialförsäkringarna som följer med bidraget.


För föräldrar som följer alla spelregler – utbildar sig och etablerar sig på arbetsmarknaden innan de får barn – möts av en otrevlig insikt om de inte känner sig redo för dagis när föräldrapenningdagarna är slut. Visst kan den ena föräldern stanna hemma ändå, man kan snåla och leva på en lön om man vill.


Men då nollas socialförsäkringarna. Stannar en mamma hemma ett år extra och drabbas av cancer när det är dags att återgå i arbete så har hon ingen sjukpenninggrundande inkomst hos försäkringskassan.


Sådan är välfärdsstaten, den gör oss alla i viss mån till slavar under socialförsäkringssystemet. Vårdnadsbidraget skyddar individens socialförsäkringsnivå under den förlängda föräldraledigheten, och därför är bidraget en liten men mycket viktig frihetsficka.

Blogg i Norrköpingbloggkartan.se!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar