söndag 30 januari 2011

Mer om sömn och tupplur

FOI skriver: Tupplur räddar nattsuddare:
Sömnen är en period av avslappning och nedvarvning. Ämnesomsättningen, blodtrycket, pulsen, andningsfrekvensen och hjärnans blodflöde sjunker och muskelspänningen minskar. Men sömnen är också en tid av uppbyggnad; immunsystemet aktiveras och insöndringen av uppbyggande hormon ökar.
Vi har fem olika sömnstadier. Stadium 1 är en övergångsfas från vakenhet till sömn som saknar återhämtningsvärde. Stadium 2 är bassömnen som fyller upp hälften av sömnperioden och medför god återhämtning. Stadierna 3 och 4 utgör djup sömn med maximal återhämtning. Drömmandet sker framför allt i det femte stadiet, REM-sömnen ”Rapid eye movement sleep”, dvs sömn med snabba ögonrörelser. Hjärnan är då uppvarvad och kroppen i övrigt visar förhöjd aktivitet. Drömsömnens betydelse är osäker, men bla påverkas minnesförmågan positivt.
Normalsömnen för vuxna är 7,3 timmar under arbetsveckan och en timme längre på helgen. Genomsnittsmänniskan tål en till två timmars sömnförkortning vid enstaka tillfällen, men upprepning ger negativa effekter. Återhämtning efter sömnbrist sker genom att djupsömnen ökar - man sover effektivare och tar igen några timmars sömnförlust en natt genom att sova djupare (inte längre) nästa natt. Denna sömn blir dock mycket djup och individen blir svårväckt. Sömnens längd bestäms av sömnbehovet i kombination med dygnsrytmen. Ju längre vakentiden är desto längre och djupare blir sömnen. Dygnsrytmen i sin tur befordrar sömn under tiden 2400-0800 och förhindrar (förkortar) sömn under dagtid (1200-2000). Morgonsömnen efter nattjänst blir därför cirka tre timmar kortare än vad den borde vara.
Tuppluren (10-60 minuter) är cirka fem gånger effektivare än motsvarande tid i slutet på en normal sömn och är därför den idealiska kompensationen för förlorad sömn. En nära efterföljande huvudsömn blir dock något ytligare eftersom tuppluren redan har tagit hand om en del av sömnbehovet. Man behöver cirka 15 minuter för att bli av med sömndruckenhet efter tuppluren.
Jag har placerat min blogg i Norrköpingbloggkartan.se!

1 kommentar:

  1. Vet du att det är ett brott mot upphovsrättskyddslagen att kopiera hela texter och publicera dem på sin egen blogg/site? Man får dra ett kort citat men inte mer än så, och man måste alltid skriva ut skribentens namn på texten. Bara ett tips så att ingen blir sur för det vore ju skittråkigt om någon skulle skicka en anmälan och få din blogg nerstängd, fortsätt blogga, men gör kortare citat istället! :)

    Ps. Jag har också råkat göra sånt förut, vi är alla människor som råkar göra fel ibland :)

    SvaraRadera